بازارهای سهام سیستم های پیچیده ای هستند که از مجموعه ای از زیر سیستم های تشکیل شده اند. در این سیستم هر سرمایه گذاری تحلیل و فرمول های مخصوص به خود دارد که با بهره گرفتن از آن ها و درک خود از رخدادها و شرایط فعلی بازار، در مورد نحوه ی سرمایه گذاری تصمیم می گیرد. این گونه فاکتورهای تاثیر گذار را فاکتور (1و2) می نمایم. در کنار فاکتورهای فیزیکی، عوامل روحی و روانی نیز در نوع سرمایه گذاری و رفتار سرمایه گذاران تاثیر می گذارد. این فاکتورها باعث می شوند تا پیش بینی دقیق رفتار بازار سهام غیر ممکن شود. ابزار های متنوعی برای مدل کردن بازار سهام و سرمایه گذاری وجود دارند، الگوریتم های ژنتیک، شبکه های عصبی، درخت های تصمیم، سیستم های نورون-فازی، سیستم های شبکه اجتماعی، مکانیک کوانتوم و اتوماتای سلولی از جمله ابزارهای مناسب می باشند. اگر در مدل ارائه شده، فضای شبیه سازی یک فضای شبکه ای گسسته باشد و به هر عامل سک سلول از شبکه را نسبت دهیم. مدل مورد نظر به آتوماتای سلولی مبدل می گردد.
آتوماتای سلولی، یک سیستم پویا، گسسته و شبکه ای محلی می باشد. از آتوماتای سلولی در مسائلی که جنبه خود سازمانده دارند، به خصوص در سیستم های دارای پیچیدگی فراوان، استفاده می شود. همچنین آتوماتای سلولی در بازی های کامپیوتری و مدل سازی های فیزیکی، بیولوژیکی و اجتماعی کاربردهای فراوان دارد. ترکیب الگوریتم های جدید با این نوع از آتوماتا باعث بوجود آمدن آتوماتاهای سلولی جدید مانند آتوماتای سلولی ژنتیکی، آتوماتای سلولی فازی، آتوماتای سلولی شبکه عصبی، آتوماتای سلولی مراتبی.
آتوماتای سلولی و پشته ای و آتوماتای یادگیرنده سلولی شده است. امروزه مطالعه علوم اقتصادی با بهره گرفتن از آتوماتای سلولی روند روبه رشدی را طی می کند (1و2و4)
هیچ اتفاقی در بازار بورس تازه نیست و نمیتواند هم تازه باشد، زیرا تمام گمانهزنیها در بازار بسیار قدیمی و کهنه هستند. تمام آنچه که امروز در بازار بورس اتفاق میافتد قبلا هم رخ داده و دوباره امروز دارد اتفاق میافتد که من هرگز آنها را فراموش نکرده و نمیکنم…
در بازار بورس همیشه افرادی هستند که تلاش میکنند تا شمارا بهنحوی مجاب کنند طبق قیمتهای زنده، دیوانهوار سرمایهخود را جابجا کنید یا بهصورت کوتاهمدت سرمایهگذاری کنید. اما توجه کردن به این تحریکهای مفرط و اغراق آمیز حتی برای بورسبازان حرفهای هم دیوانگیاست.
یکی از مشهورترین و بزرگترین بورسبازان تاریخ والاستریت، که تاکنون پا به عرصه حیات گذاشته، «جسی لیوِر مور» است که توانسته با الگوی منحصربفردش از همین خرید و فروشهای لحظهای در بورس سود بسیار خوبی به جیب بزند. دلیل موفقیت وی را می توان در طرز فکر او دانست. او درعین اینکه یک بورس باز بود، به این اعتقاد نداشت که همیشه یک سری اقدامات هست که حتما باید آنهارا انجام داد. درواقع، میراث «لیورمور»، یک شمشیر دولبه است.
به گزارش بیزنس اینسایدر، لیورمور از یک سو نخستین فردی بود که توانست زبان کهنه عرضه و تقاضا را کد نویسی کند تا تشخیص داده شود که انتقال سهام و بازارهای سهام در یک سری از الگوهای تکراری انجام میشود.
لیورمور میگوید: من خیلی زود فهمیدم که هیچ اتفاقی در والاستریت تازه نیست و نمیتواند هم تازه باشد، زیرا تمام گمانهزنیها در والاستریت بسیار قدیمی و کهنه هستند. تمام آنچه که امروز در بازار بورس میافتد قبلا هم رخ داده و دوباره امروز دارد اتفاق میافتد که من هرگز آنها را فراموش نکرده و نمیکنم.
اما عملزدایی لیورمور، دقیقا موقعی اتفاق افتاد که او توصیههای خودش را هم فراموش کرد. وی بعنوان مثال، او یکی از قوانین کاردینالی خود را نقض کرد و پس از استفاده از اطلاعات چندین خبرچین بورس یک اشتباه منجر به ضرر هنگفت او شد که هرگز نتوانست این ضرر مالی را جبران کند. وی غیر از معدود زمانی که در بازار بورس به پیروزیهای موقتی دستیافت، در سایر مراحل زندگی خود فرد خوشحالی نبود و درنهایت در سال 1923 میلادی و در 63 سالگی در یک هتل در هلند با شلیک گلوله به سرش، به زندگی خود پایان داد.
یکی از زنان بیشمار وی یادداشتی را با این مضمون در کنار جسد لیورمور یافته بود: زندگی آنطور که میخواستم برای من پیش نرفت. با اینحال، لیورمور زندگی خود را در با ثروتی که از دانش و هنر پیشبینی بازار بورس بود گذراند.
دلالی سهام الزاما به این معنا نیست که یک نفر باید دائما دست به معامله بزند همانگونه که یک نقاش ساختمانی الزاما تمام سطوح یک خانه را رنگ نمیکند. شاید بسیاری از تازهکاران بازار بورس از اینکه بشنوند لیورمور، بُت بسیاری از بورسبازان بزرگ، از رویکرد «خرج کمتر، صبر بیشتر» تبعیت میکرد، شگفتزده شوند. او در نخستین روزهای فعالیتش بهعنوان دلال بورس، به بودجه مقطعی خود متکی بود و بمحض فارغالتحصیلی و کسب اولین سرمایهاش، توانست سرمایهگذاری بلندمدتی را انجام دهد. در ادامه به مهمترین و مشهورترین جملات قصار لیورمور اشاره میکنیم.
– پول از راه صبر درمیآید نه از راه خرید و فروش.
– پول درآوردن زمان میبرد.
– هیچوقت به این فکر نکردم که پول زیادی دربیاورم؛ بلکه این حاصل صبر من بود.
– هیچکس هرگز نمیتواند تمام نوسانات بازار را بشناسد.
– درست بخرید، موقعیت خود را محکم بچسبید.
– افرادی که هم بتوانند درست بخرند و موقعیت خود را محکم بچسبند، نادرند.
– به من زمانبندی ندهید بلکه زمان بدهید.
اگرچه لیورمور یک دلال بود اما ارزش صبر کردن را خوب میدانست و خوب می دانست که چهوقت اصلا معامله نکند. او هنر استفاده از زمان را داشت.(ا.ک)
سرمایهگذاری در بازار سهام نیازمند یک استراتژی مناسب بر اساس میزان سرمایه، مدت زمان سرمایهگذاری، بازده مورد انتظار و ریسکپذیری سرمایهگذار است. بر این اساس، اولین گام در سرمایهگذاری، شناسایی سهام شرکتها با بهره گرفتن از روشهای حرفهای تجزیه و تحلیل مالی و اقتصادی است.
با وجود پیچیدگی این روشها، معیارهای مشخصی برای بررسی اولیه سهام شرکتها وجود دارد که در این میان میتوان به عواملی همچون چشمانداز صنعت، سودآوری، وضعیت نقدینگی، میزان بدهیها، نسبت قیمت به سود هر سهم، درصد سهام شناور آزاد، نقدشوندگی، سیاست تقسیم سود و ترکیب سهامداران شرکت اشاره کرد. از طرفی دیگر در انتخاب سهام باید خصوصیات فردی، سود مورد انتظار و درجه ریسکپذیری سرمایهگذار را نیز مدنظر قرار داد.گزارش زیر حاصل گفتوگویی با ندا گودرزی، کارشناس ارزش گذاری شرکت تامین سرمایه امین است که برخی از شاخصههای انتخاب سهام برتر را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است.
فرم در حال بارگذاری ...