با همهی شهرت و نفوذ خواجوی کرمانی، شاعر هنرمند زبان فارسی هنوز قدر او چنان که باید شناخته نشده است. علاوه بر بحثهای گوناگونی که درباره شاعر صورت گرفته، باز نکتههای ظریفی را در سخن او میتوان جست که قوت قریحه و لطف بیان این شاعر هنرآفرین را بیشتر آشکار میسازد. شعر خواجو از زوایای مختلف میتوان نگاه کرد و آن را ارزیابی نمود و بیگمان هنوز نمیتوان گفت که چنین کاری درباره دیوان غزلیات او با کمال انجام شده است. خواجوی کرمانی به بسیاری از شهرها تا نقاط دوردست باختر ایران سفر کرد و در ضمن مدایح خود، سلسلهها و کسانی را که دست سرنوشت یا تصادف به اوج رفعتشان رسانده بود، میستود. رویکرد اجتماعی و جامعهشناسانه به ادبیات شیوهای است که با بهره گیری از آن میتوان زوایای تاریک و مبهم متون ادبی را آشکار و روشن کرد. توجه به این واقعیت حایز اهمیت است که ادبیات فارسی به خصوص متون ادب کلاسیک تنها جنبه سرگرمی و زیباشناسی ندارد؛ بلکه ایرانیان در طول تاریخ از طریق شعر و به کمک آن میاندیشدند و شعر و ادب فارسی گنجینه تمام اندیشه های ایرانیان در طول تاریخ بوده است. از اینرو ما میتوانیم از طریق بازخوانی متون ادب فارسی، تاریخ اندیشه اجتماعی را در بین ایرانیان شناسایی کنیم و به نگارش درآوریم. البته برای رسیدن به این هدف نباید هیچ یک از متون ادبی را کماهمیّت تلقی کرد؛ چرا که هر یک از متون ادبی عهدهدار بخشی از مسایل مربوط به زندگی اجتماعی مردم است.
بدون شک ادبیات فارسی یک از مهمترین منابع برای شناخت فرهنگ و اجتماع ایران زمین است و شاعران و نویسندگان با پوشاندن لباس ادبی و هنری بر قامت تاریخ، فرهنگ و ادیان، شاهکارهای بینظیری از خود برجای گذاشتهاند. آثاری که هر کدام از آنها آیینه تمام نمای زندگی اجتماعی مردم آن دوران بوده و چون چراغی فروزان، روشنگر تاریکیهای تاریخ است. بررسی دیوان خواجوی کرمانی که اکثریت شعرهای آن غزل میباشد همانند چراغی است که سطوح مختلف اوضاع فرهنگی و سیاسی و اجتماعی روزگار شاعر را روشن می کند. این پایان نامه در پنج فصل فراهم شده است: فصل اول مربوط به کلیات میباشد که شامل تعریف بیان مسأله، فرضیات تحقیق، سابقه و ضرورت انجام تحقیق و اهداف تحقیق و جنبه ی جدید بودن و نوآوری در تحقیق و روش تحقیق بوده است. فصل دوم به مسائلی مانند
معرفی زندگی خواجوی کرمانی، مرشدان خواجو، ممدوحان خواجو، خصوصیات شعر، خواجو و حافظ، سفرها و … پرداخته است.
فصل سوم به جامعه شناسی ادبیات پرداخته است. که بررسی جامعه دوران خواجوی کرمانی پرداخته شده حمله مغول و تیمور مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حملات مغولان در جامعه بررسی شده است در ابتدای این فصل به تعریف ادبیات و جامعه شناسی و تعریف جامعه شناسی ادبیات و ویژگیهای آن پرداخته شده است.فصل چهارم به بررسی جامعه شناسی غزل خواجوی کرمانی پرداخته است. فصل پنجم نتیجه گیری است.
1-2 بیان مسئله
جامعه شناسی ادبیات به عنوان یک شاخۀ علمی که در سالهای اخیر بیشتر به آن توجه شده است، افکار اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی و. .. شاعران و نویسندگان را مورد بررسی قرار میدهد. افکاری که بیان کنندۀ اوضاع روزگار آنها و آداب و رسوم حاکم بر آن زمان است. شاعر هم یکی از این اعضای جامعه است، که تجارب و آموختههای خویش را به رشتۀ نظم درمیآورد.
خواجو از جمله شاعران پرکار در شعر فارسی است آثار او آمیزهای از نکات اجتماعی، اخلاقی و عرفانی است. با توجه به اینکه خواجو کثیرالسفر بوده است، طبیعی است که می تواند شاخص های اجتماعی بیشتری در شعر او نمود پیدا کند، از اینرو غزل او قابل بررسی است.
1-3- فرضیه های تحقیق
- خواجو تا چه اندازهای از جامعۀ زمان خود تأثیر پذیرفته یا بر آن اثر گذاشته است؟
- به نظر میرسد مسائل اجتماعی و اخلاقی آن دوران بر غزل خواجو اثر گذاشته است.
- شرایط حاکم بر زمان خواجو تا چه حدی در شعرش مشهور است؟
1-4- اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
با توجه به اینکه پژوهشگران بیشتر در زمینه های صور خیال و مسائل دستوری پژوهشی انجام می دهند اما درباره جامعه شناسی شعر کمتر کار شده است. و در مورد خواجوی کرمانی این مطلب صدق می کند، لذا در این زمینه کاری انجام نگرفته است و بررسی مباحث جامعهشناختی خواجو، جهت آشنایی دانشجویان و پژوهشگران آثار خواجو ضروری به نظر میرسد.
1-5- اهداف تحقیق
دستیابی به بازتاب مسائل و مشکلات اجتماعی و سیاسی در غزل خواجو و این که چگونه شاعر توانسته است این مسائل و مشکلات را در شعر خود انعکاس دهد.
- بررسی و توصیف تأثیرپذیری غزل خواجو از شرایط حاکم بر زمان او
- بررسی و توصیف مسائل اجتماعی و اخلاقی آن دوران بر غزل خواجو
- بررسی و توصیف مسائل سیاسی آن دوران بر غزل خواجو
- بررسی و توصیف عقاید و مسائل دینی آن دوران در غزل خواجو
1-6- جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق
برای اولین بار است که جامعه شناسی غزل خواجوی کرمانی مورد بررسی قرار میگیرد.
1-7- روش تحقیق
این تحقیق یک مطالعه اسنادی به شیوۀ کتابخانهای است. ابتدا منابعی در رابطه با جامعه شناسی ادبیات مورد مطالعه قرار گرفت، سپس غزلیات خواجو بررسی و مطالب مورد پژوهش استخراج و تحلیل و جمعبندی گردید.
فرم در حال بارگذاری ...