1-1- آفتابگردان
آفتابگردان (.Helianthus annuus L) گیاهی یک ساله متعلق به جنس هلیانتوس و تیره کامپوسیته یا آستراسه میباشد. جنس هلیانتوس بیش از 60 گونه دارد. نام جنس آفتابگردان از کلمه یونانی Helios به معنی خورشید و Anthos به معنی گل گرفته شده است. خاستگاه این گیاه زراعی، بین شمـال مکـزیـک و نبراسکا است و سرخپوستان این منطقه اولین استفاده کنندگان آن بودند. گونه H.annuus در مقایسه با سایر گونهها، بیشترین سطح زیر کشت را در دنیا به خود اختصاص داده است (گونزالو پرز و وریکن، 2007).
به عقیده برخی از مورخین کشت آفتابگردان در آریزونا و نیومکزیکو آمریکای شمالی حدود 3000 سال قبل از میلاد آغاز شد. در اوایل قرن 16 میلادی این گیاه توسط اسپانیاییها از آمریکا وارد اروپا شده و در اسپانیا و فرانسه به عنوان گیاه زینتی از آن استفاده میشده است. در قرن 19 این گیاه از اروپا به روسیه انتقال یافت. پس از ورود آفتابگردان به روسیه، سطح زیر کشت این گیاه در آن کشور بهسرعت افزایش یافت. دانشمندان روسیه برای اصلاح آفتابگردان و افزایش میزان روغن آن تلاشهای فراوانی کردند به همین دلیل بیشتر ارقام تجارتی مربوط به این کشور میباشد (گونزالو پرز و وریکن، 2007).
بنابر منابع وزارت جهاد كشاورزی کشت آفتابگردان در ایران به عنوان آجیل از 78 سال پیش در مناطق مختلف آذربایجان غربی از جمله خوی معمول بوده ولی به عنوان دانه روغنی از سال 1344 متداول شده است. در این سالها مقدار دو تن بذر آفتابگردان شامل آرماویرسکی و ونییمیک 8931 از شوروی سابق خریداری و به ایران حمل و در مازندران کشت شد. نتایج حاصل زیاد رضایت بخش نبود. در سال 1345، بیست تن بذر آفتابگردان رقم رکورد از رومانی وارد و توسط کارشناسان رومانیایی در گرگان و مازندران کشت گردید که نتیجه حاصل از آن بسیار خوب بود. این امر موجب آغاز زراعت دانه آفتابگردان به عنوان دانه روغنی در ایران از سال 1346 با سطح 1700 هکتار گردید (بانک اطلاعات زراعت وزارت جهاد کشاورزی، 1390).
بر اساس آمار در سال 2005 آفتابگردان سومین منبع تهیه روغن خوراکی در جهان بوده است (بعد از سویا و کلزا). تولید در این سال 106×
/%d8%af%d8%a7%d9%86%d9%84%d9%88%d8%af-%d9%be%d8%a7%db%8c%d8%a7%d9%86-%d9%86%d8%a7%d9%85%d9%87-%da%a9%d8%a7%d8%b1%d8%b4%d9%86%d8%a7%d8%b3%db%8c-%d8%a7%d8%b1%d8%b4%d8%af%d8%a7%d8%b3%d8%aa%d8%ae%d8%b1/
31 تن و مناطق عمده کشت آن آرژانتین، کشورهای اتحادیه اروپا، روسیه، اکراین و چین بوده است (FAO، 2007). بر اساس گزارش وزارت جهاد کشاورزی سطح زیر کشت آفتابگردان در ایران در سال زراعی 88-87، برابر با 19 هزار هکتار و با عملکرد 1 تن در هکتار بوده که در این سال در مجموع 18 هزار تن دانه آفتابگردان تولید شد.
1-1-1- خصوصیات گیاهی
آفتابگردان گیاهی دولپهای و یکی از اعضاه خانواده آستراسه (گل ستارهایها) با گل های ترکیبی است. این گیاه، یكساله با ساقه های قوی و محكم كه بلندی آن به 5/2-2 متر نیز می رسد. برگهای آن پهن، نوك تیز و دندانه دار یا بی دندانه و پوشیده از كرك است. گلهای آن به شكل طبق، دایرهای شكل و بزرگ به قطر 50-40 سانتی متر بوده كه دور آن را زبانههای زرد فراگرفته است.
تا کنون گونههای دیپلوئید، تتراپلوئید و هگزاپلوئید آن شناخته شده است. آفتابگردانی که کشت میشود 34 کروموزومی (34=n2) است (گونزالوپرز، 2003).
میوه آفتابگردان نوعی فندقه است که مترادف دانه محسوب میشود. رنگ دانه از سفید تا سیاه یا خاکستری خط دار و بسته به رقم تغییر می کند. گیاهشناسان دانهی آفتابگردان را به صورت یک میوه تکدانه ساده و خشک تعریف میکنند. دانه حاوی آندوسپرم است که به عنوان مغز شناخته میشود. پوستهای که پیرامون آن را فراگرفته پریکارپ نام دارد. هر چه درصد وزنی پوسته كمتر باشد درصد وزنی روغن بیشتر خواهد بود. مغز دانه آفتابگردان در حدود 50 درصد وزن دانه را تشكیل میدهد. این گیاه در ابتدا به عنوان یک گیاه زینتی کشت میشد و بعدها برای اهداف غذایی و دارویی استفاده شد (گونزالوپرز و وریکن، 2007).
آفتابگردان برای کشت در مناطق آب و هوایی مختلف بویژه در شرایط معتدل سازگار است. كاشت بذر در اوایل بهار انجام میگیرد. طول دوره رشد آفتابگردان بسته به رقم و كلیه عوامل محیطی از 90 تا 150 روز میباشد. آفتابگردان ریشه توسعه یافتهای دارد كه گیاه را به خشكی مقاوم میسازد، مشروط بر آنكه خاك عمیق بوده و تراكم و ساختمان خاك، محدود كننده رشد ریشه نباشد. اگرچه آفتابگردان در یک محدوده نسبتا وسیع از شرایط آب و خاک میتواند رشد کند ولی شرایط بهینه آن، خاکهای زهکشی شده با توانایی بالا در نگهداری آب و pH خنثی (5/7-5/6) میباشد. آفتابگردان از نظر عکس العمل نسبت به طول روز بی تفاوت است و به نور فراوان نیاز دارد (گونزالوپرز و وریکن، 2007).
دو نوع از این گیاه در جهان کشت میشود: ارقام روغنی، و انواع آجیلی. کمتر از 10% سطح زیر کشت، مربوط به ارقام آجیلی است و انواع روغنی سهم عمده مناطق زیر کشت را در اختیار دارند. ارقام روغنی، دانههای سیاه رنگی دارند و پوستهی آنها نازکتر و تا حدودی به مغز چسبیده است ولی در ارقام آجیلی، دانهها معمولا راه راه بوده، پوسته ضخیمتر است و به آسانی از مغز جدا میشود (سالونخه وهمکاران، 1992؛ گونزالوپرز و وریکن 2007).
[1] Asteraceae
فرم در حال بارگذاری ...